10/24/2009

Benden söylemesi vol.1



H1N1 virüsüyle temas etmek virüsünvücutta çoğalması kadar önemli değildir. Sağlığınız yerinde ve H1N1 hastalık belirtilerigöstermiyorken virüsün vücutta üremesini, belirtilerin daha daşiddetlenmesini ve ikincil enfeksiyonları n gelişmesini önlemek içindikkatimizi N95 veya tamiflu gibi ilaçları stoklamaya vermek yerine çoğubildirgelerde bahsedilmeyen bazı çok basit önlemleriuygulayabiliriz.

1. Ellerin sıklıkla yıkanması ( Bütünbildirgelerde bahsedilmiştir) !

2. “Hands-off-the- face”“Ellerinizle yüzünüze dokunmayın” yaklaşımı. Yemek, banyo veyara bakımı gibi zorunluluklar dışında yüzünüzün herhangi bir yerinedokunmaktan kaçınınız.

3. Ilık tuzlu suyla günde iki kere gargarayapınız( tuza güvenmiyorsanız listerin kullanınız). H1N1 ‘in boğazve burun boşluklarında çoğalıp enfeksiyona sebep olarak karakteristikbelirtileri göstermesi için 2 -3 güne ihtiyacı vardır. Sağlıklı birkişinin ılık, tuzlu suyla gargara yapmasının etkisi hastalığa yakalanmışolan bir kişinin tamiflu kullanması ile aynıdır. Bu basit ucuz fakat güçlüönleyici yöntemi küçümsemeyiniz.

4. Yukarıdaki 3. Öleme benzer ola! rak; Burnunuzuniçini en az günde bir kere ılık tuzlu suyla temizleyiniz. *Günde bir kereburnunuzu sümkürün ve sonra ılık tuzlu suya batırılmış pamuk tamponlarlasilerek temizleyiniz. Bu yolla burnunuzda bulunak virüs sayısını etkilibir şekilde azaltmışolursunuz.

5. Narenciye suları gibi C vitamin bakımındanzengin olan yiyecekler kullanarak doğal bağışıklığınızı güçlendiriniz.Eğer ilave olarak C vitamin kullanmak zorunda iseniz emilimi artırmak içinmutlaka Çinko ile birlikte alınız.

6. Bitkisel çaylar, çay, kahve gibi sıcak veyaılık içeceklerden içebildiğiniz kadar çok içiniz. * Sıcak içecekler içmekgargara yapmakla aynı etkiye sahiptir fakat ters yöne doğru. Sıcakiçecekler virüsleri yaşamaları mümkün olmayan ortama sahip olan mideyedoğru yıkayarak götürürler. H1 N1 virüsü mide’de çoğalamaz, herhangibir zarar veremez ve hayatiyetını devam ettiremez.

.Sağlıklı günler dileğiyle.Dr.Vinay Goyal"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails